Dagje weg: dagje uit Flevoland Bataviawerf Musea en de Oostvaardersplassen

Een leuk dagje weg in de provincie Flevoland. Aan te raden attracties de Bataviawerf, verschillende musea, de Oostvaardersplassen, Orchideeën hoeve Luttelgeest en mooie fietsroutes. Lees meer over een gezellig dagje weg in Flevoland. 

Dagje uit 1

Dagje weg: dagje uit Flevoland Bataviawerf Musea en de Oostvaardersplassen 

Flevoland is de jongste provincie van Nederland gelegen in Midden-Nederland. De hoofdstad van Flevoland is Lelystad. De provincie telt ongeveer 256.000 inwoners. De provincie Flevoland die 1931,83 vierkante kilometer groot is bestaat uit de volgende beneden de zeespiegel liggende poldergebieden: de Noordoostpolder die is drooggevallen in 1942, Oostelijk Flevoland wat is drooggevallen in 1957, Zuidelijk Flevoland wat is drooggevallen in 1968 en Urk. De akkerbouw neemt een grote plaats in binnen de provincie zoals de teelt van koolzaad, granen en suikerbieten.

Dagje uit Flevoland de Bataviawerf 

De Bataviawerf reconstrueerd schepen uit de Gouden Eeuw die een belangrijke rol hebben gespeeld in onze maritieme geschiedenis. Het doel hiervan is onder andere om oude ambachten, oude werkmethodieken en cultureel erfgoed te behouden en onder de aandacht te brengen. Men kan op de Bataviawerf op een actieve manier kennis nemen van het verleden. De twee schepen ‘de Batavia’ en ‘de 7 Provincien’ geven een beeld van het leven ten tijde van de VOC en in de Gouden Eeuw. Oude ambachten komen tot leven in de tuigerij, beeldsnijderij en de smederij.

Musea Lelystad Nieuw Land Erfgoedcentrum 

Dit museum dat we kunnen vinden in Lelystad verteld ons het verhaal van de grootste polder ter wereld Flevoland. Men doet dit door middel van tentoonstellingen, educatieve programma’s, evenementen en een studiecentrum. Kinderen worden op speelse wijze bijgebracht hoe een polder ontstaat.

Musea Flevoland Werelderfgoed Schokland 

Momenteel is Schokland een eiland op het droge. Het museum en de omgeving geven ons een beeld van hoe het leven hier vroeger was en hoe het leven hier tegenwoordig is. Door de binnen- en buitenexposities leren we over de archeologie en de geologie van dit gebied, hoe het eiland Schokland is ontstaan en hoe het is vergaan, hoe het leven van de bewoners van het eiland er uit zag en hoe de drooglegging van de Noordoostpolder tot stand is gekomen. In de Gesteentetuin wordt meer informatie gegeven over de natuur op en rond Schokland.

Provincie Flevoland de Oostvaardersplassen 

In de provincie Flevoland vinden we het mooie en veelzijdige natuurgebied de Oostvaardersplassen. Dit natuurgebied heeft een grootte van 5600 hectare en is met zijn uitgestrekt moerasachtig landschap bijzonder. De natuur mag hier onbelemmerd haar gang gaan. Het grootste deel van de Oostvaardersplassen is niet toegankelijk voor mensen omdat het bestaat uit moeras en water. Wel kan men vanaf de wandel- en fietspaden, vanaf uitkijkpunten of vanuit schuilhutten van dit bijzondere gebied genieten.

Vanaf de Oostvaardersdijk en de Knardijk kan men uitstekend de vogels en andere dieren zoals edelherten, heckrunderen en konikpaarden bekijken. Vanaf de dijken heeft men een zeer goed zicht op het open moerasland waar zich vaak verschillende dieren ophouden. Als men gebruik maakt van de schuilhutten kan men de vogelwereld van dichtbij beleven zonder dat men de vogels stoort.

Dagje weg Orchideeën Hoeve Luttelgeest 

Bij Orchideeën Hoeve Luttelgeest kan men in de verschillende tuinen echt de natuur zien en beleven. Ook kinderen zullen hier genieten door spannende speurtochten, lekker springen op het springkussen of door het voeren van de tropische vissen. Een bezoek aan Orchideeën Hoeve Luttelgeest een onmisbaar onderdeel van een leuk dagje weg in Flevoland.

Fietsroutes Flevoland 

Flevoland kent twee zeer mooie fietsroutes te weten de Nieuwe Landroute en de Hajéroute.

De Nieuwe Landroute 

  • Het startpunt van de Nieuwe Landroute is aan de noordkant van Lelystad.
  • De Nieuwe Landroute is 42 kilometer lang.
  • Vanaf Lelystad fietst men richting de IJsselmeerdijk waarbij men voorbij een groot windmolenpark komt wat bijzonder is omdat alle windturbines slechts twee wieken hebben.
  • Aan het einde van de dijk treft men het in 1997 aangelegde windmolenpark Irene Vorrink aan wat bestaat uit 29 windturbines allen met drie wieken.
  • De route gaat richting het rivierduingebied Swifterbant, in dit gebied zijn vele archeologische vondsten gedaan.

Hajéroute fietsroute Flevoland 

Ook de Hajéroute kent als beginpunt Lelystad. De exacte startplaats is het voormalige werkeiland Lelystad-Haven. Men kan tijdens de 35 kilometer lange fietstocht genieten van mooie landelijke uitzichten, van het schitterende natuurgebied de Oostvaardersplassen en van de stilte en de ruimte. De route eindigt ook weer in Lelystad.

This entry was posted in Dagje weg and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *