Lago Maggiore: het tweede grootste meer van Italie

Lago Maggiore, het tweede grootste meer van Italie een heerlijke vakantiestreek. Lees meer over dit sfeervolle, veelzijdige vakantiegebied.

Lago Maggiore 2

Lago Maggiore: het tweede grootste meer van Italie

Het Lago Maggiore is het tweede grootste meer van Italie. Het Lago Maggiore is 212 vierkante kilometer groot, 10 kilometer breed en 60 kilometer lang. Het Lago Maggiore is gelegen in een afwisselend landschap met strand en bergen. Het noordelijke gedeelte van het meer ligt in Zwitserland met de gezellige stadjes Ascona en Locarno. In dit gedeelte van Zwitserland spreekt men echter wel Italiaans. Aan de Italiaanse kant die volgens velen de mooiste is vinden we schilderachtige dorpjes met oude villa’s. Ook vinden we veel groen aan het meer zoals: agaven, rhodondendrons, palmen en nog meerdere andere plantensoorten. In het meer kan men heerlijk zwemmen, duiken, zeilen, roeien en windsurfen. Ook is de omgeving zeer geschikt om te wandelen, mountainbiken en klimmen. Het klimaat is hier heerlijk met warme (maar niet te warme) zomers en milde winters. Ook golfliefhebbers kunnen in de buurt van het Lago Maggiore uitstekend aan hun trekken komen. Voor stedenliefhebbers zijn Milaan, Lugano en Varese echte aanraders.

Op het Lago Maggiore zijn ongeveer 25 passagiersschepen actief, het meer kent al passagiersscheepvaart sinds het jaar 1826. In het meer liggen ook eilandjes waarvan de Borromeïsche de bekendste zijn. De eilandjes Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori vinden we bij de grote baai naar het westen bij de plaats Verbania. Rivieren die het meer instromen zijn: Maggia, Toce en Tresa de rivier de Ticino stroomt in het noorden het Lago Maggiore in om het meer in het zuiden weer te verlaten om tenslotte in de Po uit te monden. Het meer heeft regelmatig last van afwateringsproblemen. In het voorjaar kunnen de dorpen aan het Lago Maggiore last hebben van wateroverlast wat onder andere wordt veroorzaakt door smeltwater uit de bergen.

Evenals dat bij het Comomeer en het Gardameer het geval is, is ook het Lago Maggiore in de ijstijd door een gletsjer uitgesleten. Aan de zuidkant is een natuurlijke dam achtergebleven. Het Lago Maggiore herbergt veel vis hier leeft onder andere een forelsoort die nergens anders ter wereld voorkomt. Beroepsvissers vangen hier plusminus 150 ton vis per jaar. Sinds vele jaren vormt het Lago Maggiore een belangrijke toeristische attractie.

Bezienswaardigheden en activiteiten Lago Maggiore

Aan en in de omgeving van het Lago Maggiore vinden we veel bezienswaardigheden en zijn er vele activiteiten mogelijk:

 • Bezoek het ‘kleine’ zusje van het Lago Maggiore het Lago d’Orta (het Ortameer).
 • Bezoek de vele markten in de buurt van het Lago Maggiore.
 • Leuke steden en dorpen aan het Lago Maggiore.
 • Andere sportmogelijkheden in en bij het Lago Maggiore.
 • Milaan bezoeken.
 • Onvergetelijke treinreis met de Lago Maggiore Express.
 • Mooie tuinen en parken bij het Lago Maggiore.
 • Museums in de omgeving van het Lago Maggiore.

Het Ortameer het kleine ‘zusje’ van het Lago Maggiore

Het Ortameer, in het Italiaans Lago d’Orta vinden we ten westen van het Lago Maggiore. Het Ortameer ligt temidden van mooie natuur, bossen en bergen en heeft een rustige wat dromerige uitstraling. Het Ortameer is ook aanzienlijk kleiner dan het Lago Maggiore. Op het mooie eiland Isola San Giulio wat in het Ortameer is gelegen staan verschillende gebouwen waaronder een Romaanse basiliek en een klooster. Vanuit het toeristische centrum van het meer Orta San Giulio vaart men in 5 minuten naar het eiland. De bootjes varen ook even rond het eiland.

Orta San Giulio aan het Ortameer

Het schilderachtig mooie stadje Orta San Giulio is gelegen op een schiereiland in het Ortameer. Het stadje heeft een historisch, verkeersvrij centrum met een echte Italiaanse sfeer. Aan het meer vinden we het brede plein Piazza Motta met mooie huizen, arcades en een mooie rij kastanjebomen. Aan de drie andere zijden van het plein vinden we het gemeentehuis, cafeetjes en kleine winkeltjes in mooie, pastelkleurige gebouwen. Ieder woensdag is het markt op het Piazza Motta.

Een bezienswaardigheid van het stadje is de gele, 15e eeuwse parochiekerk Chiesa dell’Assunta. Ook de ‘heilige’ berg de Sacro Monte di San Francesco waar op een plateau wat gelegen is op 400 meter hoogte ongeveer 20 unieke kapellen zijn met een kleine 400 zeer grote beelden en fresco’s over het leven van Franciscus van Assisi is een zeer bijzondere bezienswaardigheid van het kleine stadje. Sinds 1980 is de berg een Nationaal Park. De kapellen zijn gebouwd als een dorp met slingerende straatjes temidden van bos, de natuur op zijn mooist met fluitende vogels, zoemende bijen en verschillende soorten wilde bloemen. Lago d’Orta ligt lager rustig tussen de bergen, midden in het groen. Omegna en Pettenasco zijn twee andere belangrijke plaatsen aan het Ortameer. In Omegna is veel industrie en nijverheid, Pettenasco daarentegen is meer toeristisch met overnachtingsmogelijkheden op campings of in hotels. Zowel aan de oostelijke als aan de westelijke kant is het Ortameer omgeven door bossen en bergen. De scheiding tussen het Ortameer en het Lago Maggiore wordt gevormd door de hoogste oostelijk gelegen berg de Mottarone van 1491 meter. Ook met de auto is de top van de Mottarone goed te bereiken. De bergen aan de westzijde met als hoogste top 1249 meter vormen de afscheiding met het Valsesia. Het gebied rondom het Ortameer is uitstekend geschikt om te wandelen.

Markten aan het Lago Maggiore

Liefhebbers van markten komen in de omgeving van het Lago Maggiore zeker aan hun trekken, in de buurt van de verblijfplaats is altijd wel een gezellige markt te bezoeken. Enkele voorbeelden:

 • Op woensdag vindt in Luino de grootste markt van Noord-Italië plaats met een groot assortiment verse vis, vers vlees, kaas, groenten en fruit en tevens schoenen, kleding, leer, huishoudelijke artikelen en nog vele verrassende andere produkten.
 • Op zaterdag is de goedkope markt van Intra (Verbania) een aanrader.
 • Op zondag vindt een leuke markt plaats in Cannobio.
 • Maandelijks vinden er ook grote vlooien- en antiekmarkten plaats bijvoorbeeld in de plaatsen Gargnano en Desenzano.
 • Parkeren kan op marktdagen een probleem zijn!!

Leuke steden en dorpen aan het Lago Maggiore

Ascona

Ascona is een drukke en levendige toeristenplaats in het Zwitserse deel van het Lago Maggiore, vroeger was Ascona een kleine vissershaven. Ascona ligt op 4 kilometer van Locarno. Rondom de stad liggen heuvels waar men de luxueuse villa’s van de rijken kan vinden. Ascona heeft een mooie boulevard en op het Piazza Motta bij het meer is het altijd levendig druk, ook vinden we hier restaurants, café’s en chique boetieks. De stad kent vele bezienswaardigheden en leuke activiteiten zoals onder andere:

Heerlijk wandelen buiten de stad op mooi verzorgde wandelpaden door de bossen bijvoorbeeld naar

Arsegno en Ronco

Het bekende jazzfestival JazzAscona wat sinds 1985 ieder jaar in de stad gehouden wordt. Op het tiendaagse festival van eind Juni tot begin Juli kan men iedere dag luisteren naar wel meer dan twintig concerten die verspreid door de stad worden gegeven op pleinen, in clubs en hotels.

In Ascona kan men lekker winkelen in de binnenstad (de Borgo) waar vele boetieks, galerijen en winkels te vinden zijn op de talloze pleintjes, in de straatjes, op binnenplaatsen en in passages.

Ascona heeft ook de musea liefhebber veel moois te bieden zoals: het Epper museum, het Museo Cassa Anatta waar veel te zien is over de geschiedenis van Monte Vérita en het Museo Comunale d’Arte Moderna voor de liefhebbers van moderne kunst. Kijk op de museumlijst voor nog meer musea.

 • Iedere dinsdag tussen 10 en 17 uur markt op de Piazza Motta.
 • De prachtige parochiekerk Pietro e Paolo met als extra bezienswaardigheid de hoge klokkentoren.
 • Collegio Pontificio Papio uit 1584 met een mooie binnenplaats en de kerk S. Maria della Misercordia met zijn mooie 14e-16e eeuwse fresco’s.

Locarno

Locarno gelegen aan de noordkant van het Lago Maggiore is met zijn 2300 zonuren per jaar de zonnigste en warmste stad van Zwitserland. Het milde klimaat zorgt voor een erg mooie mediterrane plantengroei zoals: palmbomen, citroenbomen en prachtige, bloeiende bloemen en planten die de stad een bijzondere charme geven.

In de Romeinse tijd was Locarno belangrijk door zijn strategische ligging en zijn vele handelsbetrekkingen. De stad kent een rijke geschiedenis wat aan de mooie oude gebouwen en kerken is terug te zien. Het middelpunt van Locarno is het mooie, gezellige, grote plein in het centrum van de stad ( het Piazza Grande) met zijn vele café’s, restaurants en winkels waar men lekker rond kan kijken en winkelen. De steegjes en straatjes van de oude binnenstad komen allen uit op het Piazza Grande. In de zomer kan men hier tevens genieten van openluchtconcerten. Een groot voordeel om lekker rond te lopen is dat de binnenstad autovrij is.

Bezienswaardigheden in en rond Locarno

 • Heerlijk wandelen, mountainbiken en genieten van het mooie uitzicht in de bergen Cardada-Cimetta (1332 en 1672 meter hoog). Deze bergen zijn vanuit Locarno te bereiken met een kabelbaan en stoeltjeslift. In de winter kan men hier ook skiën. Dichtbij Locarna liggen ook een paar zeer mooie dalen waar men eveneens heerlijk kan wandelen, genieten van de mooie natuur en zwemmen. Voorbeelden hiervan zijn Valle Maggia, Valle Ossernone en Val Verzasca.
 • Iedere donderdag is het van 9 tot 17 uur markt op het Piazza Grande ( meer dan 100 kramen).
 • Castello Visconteo, burcht uit de Middeleeuwen waarin een archeologisch museum is gevestigd.
 • Santa Maria in Selva, kerkje met fresco’s uit 1400 op een begraafplaats.
 • Basilica S. Vittore, deze Romaanse kerk daterend uit 1100 vinden we in Ticino. De kerk heeft een 16e eeuwse toren.
 • Madonna del Sasso, deze kerk is gelegen boven Locarno vanwaar men een zeer mooi uitzicht heeft over de stad, de bergen en het Lago Maggiore. De kerk is goed bereikbaar te voet of met de kabeltram.
 • Lido di Locarno, een zeer mooi zwemparadijs gelegen aan de oevers van het meer en het gehele jaar door geopend. Het zwemparadijs heeft verschillende zwembaden, spectaculaire glijbanen, strand en allerlei (water)sportmogelijkheden.
 • Casa Rusca, in dit chique gebouw is het gemeentelijke museum Pinocoteca Comunale gevestigd waar men onder andere een prachtige collectie kunstwerken van de bekende kunstenaar Jean Arp kan bekijken.
 • Internationaal filmfestival Locarno, op het Piazza Grande vindt dit bekende 10 dagen durende filmfestival plaats waarbij het centrale plein in de stad fungeert als grote (7000 plaatsen) openluchtbioscoop.

Luino

Luino is de grootste stad op de oostoever van het meer aan de monding van de Tresa. Vroeger was deze monding belangrijk voor de textielindustrie van de stad. In de huidige tijd is Luino een belangrijk economisch en toeristisch centrum in de Lombardije regio. Het (historische ) centrum van Luino ligt direct aan het meer, met vele restaurants, hotels, terrasjes en winkels. Langs de oever kan men wandelen door een zeer mooie en romantische platanenlaan. In het haventje van Luino is het mogelijk een ligplaats te huren, je boot te water te laten of een boot te huren.

De grote markt van Luino met zijn ruim 400 kramen, de grootste markt van Noord-Italie, heeft de stad veel bekendheid gegeven. Op de markt worden produkten aangeboden zoals: groente- en fruit, kleding en lederwaren. De markt wordt gehouden op woensdag van 9 tot 16 uur op de oeverpromenade en in de straten achter de promenade. Een goede tip is om met de boot te komen in plaats van met de auto in verband met parkeerproblemen, vanuit vele plaatsen aan het meer worden op woensdag boottochten georganiseerd naar Luino.

Bezienswaardigheden in Luino

 • In de omgeving van Luino kan men heerlijk wandelen.
 • Kerk San Giuseppe
 • Oratorio di S.Pietro, een kerk met mooie fresco’s
 • Piazza Garibaldi, een monument dat herinnert aan de slag tussen de Oostenrijkers en Garibaldi.
 • Spoorwegmuseum: in Luino is een depot van het Museo Ferroviario del Verbano.
 • Natuurgebied Val Veddasca.

Andere sporten in en bij het Lago Maggiore

In en bij het Lago Maggiore zijn vele sportieve mogelijkheden, naast de al genoemde zomerse watersporten op het meer, zoals: skieën, raften, canyoning, parachute springen, deltavliegen, bungee-jumpen, bergbeklimmen of klimmen op klimwanden.

Interessante tips:

 • In de winter kan er zowel door beginners als door gevorderden geskied worden in de omgeving van het Lago Maggiore. Voor beginners zijn er goede mogelijkheden op de Mottarone bij Stresa en de
 • Cardada Cimetta. Ervaren skieërs kunnen terecht bij Basco Gurin.
 • Vele outdoor activiteiten in de buurt van Locarno worden verzorgt door de organisatie Trekking-Team. Verschillende activiteiten van deze organisatie zijn: hiking, klimmen, canyoning en rafting. Deze activiteiten vinden plaats in de buurt van Locarno. Ook parachutespringen vanaf het vliegveld van Locarno wordt georganiseerd door Trekking Team evenals door Para Centro Locarno.
 • Vanaf de Sasso Ferro is het mogelijk te paragliden en deltavliegen.
 • Bungee-jumpen is mogelijk bij de 220 meter hoge Verzasca-stuwdam of vanaf de 72 meter hoge Centovalli-spoorwegbrug. Ook deze activiteiten worden georganiseerd door de organisatie Trekking Team.
 • Voor klimmers zijn er meerdere mogelijkheden: de klimtuin ‘Cinzanino’s Climbers’  bij Maccagno direct aan het Lago Maggiore. De mooi ingerichte klimwanden bij Ponte Brolla in de Vallemaggia,
 • in Avegno, bij Berzona in de Valle Onsernone zijn andere geschikte locaties waar klimmers hun hart op kunnen halen.

Milaan bezoeken

Milaan de grootste stad van Italië is vanaf het Lago Maggiore zeer goed bereikbaar. Vanaf Stresa 70 kilometer met de auto (plusminus 1 uur rijden), vanaf verschillende andere plaatsen aan het meer is Milaan goed bereikbaar met de trein. Mode speelt een belangrijke rol in het Italiaanse leven, dat kunnen we duidelijk terugzien in de mode- en designstad Milaan met zijn vele winkelstraten, topontwerpers zoals Armani, Gucci en Versace en vele zeer goed verzorgde Italianen (voornamelijk Milanezenen) op straat. Naast mode heeft Milaan echter veel meer te bieden voor een mooi en gezellig dagje uit of een weekendtrip, mooie musea, indrukwekkende kerken en andere gebouwen, San Siro het bekende voetbalstadion van AC- en Inter Milaan en in de stad kan men veel werk bekijken van Leonardo da Vinci.

Mode en design in Milaan

Bekende en grote ontwerpers zijn volop te vinden in de Via Montenapoleone, hier is veel uitzoek wanneer men over een volle portemonnai beschikt. De Via Montenapoleone behoort tot de Gouden Vierhoek waar men de mooiste en duurste winkels van Milaan kan vinden. De beroemde, historische winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II ligt aan het hoofdplein van Milaan het Piazza del Duomo. Voor mensen die wat minder geld uit willen geven zijn de markten van Papiniano op zaterdagmorgen en van San Donato op zondagmorgen eveneens interessant.

Milaan bezienswaardigheden:

 • Castello Sforzesco, dit geweldige kasteel kan men betreden door de 70 meter hoge Torre Filaretete. Het kasteel is een sterke vesting met muren van 4 meter dik omringt door grachten en ophaalbruggen. Vanuit deze vesting werd de stad Milaan in vroeger jaren beheerst.
 • Cimitero Monumentale: een bezoek aan deze indrukwekkende begraafplaats is zeker de moeite waard. Op dit kerkhof, wat één van de mooiste van Italië is, vind men Griekse tempels, prachtige gedenkzuilen, hedendaagse kunst en mooie Italiaanse beelden.
 • Werken van Leonardo da Vinci: werken van Leonardo da Vinci zijn te bekijken in de Bibliotheka Ambrosiana, Museo Scienza en de beroemde fresco ‘het laatste avondmaal’ kan men bezichtigen in de zeer mooie Santa Maria del Grazie kerk.
 • Dom van Milaan, één van de grootste kerken ter wereld en zeker ook één van de mooiste en indrukwekkendste kerken van Milaan waar men vele mooie kerken te zien krijgt. De Dom met zijn meer dan 3000 beeldjes en torentjes en zijn prachtige uitzicht over de stad is een bezoek zeker waard.
 • Basilica di Sant’Ambrogio
 • Teatro alla Scala: één van de mooiste operagebouwen ter wereld.
 • Centro Commerciale Oriocenter: dit winkelcentrum is het grootste winkelcentrum van Italië en is gelegen net buiten de stad Milaan.
 • San Siro: het mooie voetbalstadion van AC Milan en van Inter Milan.

Onvergetelijke treinreis met de Lago Maggiore Express

Met de Lago Maggiore Express kan men genieten van al het moois dat het Lago Maggiore en de mooie omgeving te bieden hebben. Men maakt per trein een tocht door de noord-westelijk gelegen valleien vanwaar men vele prachtige vergezichten te zien krijgt. Morgens stapt men in Arona op de regionale trein naar Domodossola, dan overstappen op de boemeltrein naar Locarno. Met deze boemeltrein rijdt men door meer dan honderd valleien tot men rond het middaguur in Locarno aankomt. Locarno is het meest noordelijk gelegen stadje aan het Lago Maggiore. Er is tijd om te genieten van dit stadje gelegen in het Zwitserse deel van het Lago Maggioregebied. Een mooie wandeling langs het meer, het gezellige centrum of een bezoek aan een gezellig restaurantje zijn zeker aanraders. De terugreis verloopt per boot, de boot vaart in plusminus 4 uur terug naar het beginpunt Arona. Onderweg komt men langs de vele plaatsjes die gelegen zijn aan het meer. Kaartjes voor deze onvergetelijke trein/bootreis kan men kopen bij het ticket-office (biglietteria) op het station van Arona. De kosten zijn plusminus 32-37 euro per persoon. De auto kan men parkeren op de gratis parkeerplaats Piazzale Aldo Moro die is gelegen tegenover het station. Het is ook mogelijk een andere opstapplaats te kiezen dan Arona.

Mooie tuinen en parken bij het Lago Maggiore

Sinds de 18e/19e eeuw vinden we langs het Lago Maggiore mooie villa’s en buitenverblijven. Bij de bouw van deze verblijven was de vormgeving van de tuinen en parken erg belangrijk. Men ziet vaak Italiaanse en Engelse invloeden terug. Verschillende van deze mooie botanische tuinen en parken zijn geopend voor het publiek.

Villa Taranto

Villa Taranto is gelegen in Pallanza bij Verbenia, de tuin bij de villa bloeit van de lente tot de herfst.

Grondlegger van deze tuin was de Schot Neil McEacharn in 1931. Men vind in het park een zeer mooie collectie bomen en planten waaronder vele perkplanten. De tuin is verder ingericht met beelden, watervallen, terrassen en fonteinen.

Adres: Villa Taranto, Via Vittorio Veneto 111, 37067 Verbania Pallanza

Parco della Villa Pallavicino

Het Parco della Villa Pallavicino vinden we in Stresa. Het is een mooi Engels park met vele oude bomen, rodondendrons, rozen, magnolia’s en azalea’s. Vanaf het jaar 1954 vinden we in het park ook een kleine dierentuin met plusminus 40 dieren.

Het park is dagelijks geopend van Maart tot Oktober tussen 9 en 18 uur.

Adres Parco delle Villa Pallavicino: Carpugnino (Stresa)

Botanische tuinen Borromeo-eilanden

Op het Borromeo-eiland Isola Madre vinden we één van de oudst aangelegde tuinen van Italië met oude olijf- en palmbomen. In de 19e eeuw veranderde men het eiland in een botanisch park waar men kan genieten van meer dan 500 soorten camelia’s, rodondendrons en azalea’s. In het park lopen mooie fazanten en pauwen.

Op het Borromeo-eiland Isola-Bella liggen de tuinen in een pyramidevorm op tien verschillende terrassen. Barokke standbeelden en beeldhouwwerken maken van deze tuin wat bijzonders.

Botanische tuin Alpine

De botanische tuin Alpine vinden we op een hoogte van 800 meter boven Stresa. Deze botanische tuin is te bereiken met een kabelbaan of als men op weg gaat om de top van de Mottarone te bereiken. In de botanische tuin Alpine zijn voornamelijk bloemen en planten uit de Alpen te bewonderen. Deze botanische tuin van ongeveer 4 hectare bestaat sinds 1934. Vanuit de tuin heeft men een prachtig uitzicht op het Lago Maggiore.

Adres Botanische tuin Alpine: Piazzale Lido 8, 28838 Stresa.

Botanische tuin Isola di Brissago

De botanische tuin van het kanton Tessin (Ticino) vinden we op het grootste van de twee eilanden in het Lago Maggiore voor de kust van Brissago. Het onbewoonde eiland werd in 1885 gekocht door barones Antonietta de St. Léger die het veranderde in een zeer mooie tuin. Vanaf 1949 werden de eilanden Zwitsers bezit en werden ze veranderd in een botanische tuin.

De tuin is geopend van Maart tot Oktober van 9 tot 18 uur.

Parco Botanico del Gambarogno

Deze botanisch tuin vinden we aan de oostelijke oever van het Lago Maggiore op een vlakte in de heuvels tussen Piazzogna en Vairano. Hier zijn met veel geduld gedurende tientallen jaren vele zeer mooie kleurrijke planten en bloemen gekweekt. Waaronder plusminus 950 soorten Camelia’s en ongeveer 350 soorten Azalea’s, Magnolia’s en rodondendrons. Tussen de bloemen staan verschillende soorten conifeerachtige bomen. Een bezoek aan deze botanische tuin duurt ongeveer een uur.

Museums in de buurt van het Lago Maggiore

In de omgeving van het Lago Maggiore zijn verschillende musea te vinden met vele verschillende collecties waaronder: archeologische vondsten, poppen, paraplu’s, blaasinstrumenten, hoeden, schilderkunst, beeldhouwkunst en moderne kunst. Vaak zijn deze musea gevestigd in zeer mooie gebouwen die het bezoek alleen al waard zijn. Sommige  musea zijn in de wintermaanden gesloten.

Leuke musea in de omgeving van het Lago Maggiore:

 • Museum voor moderne kunst in Ascona.
 • Monte Verita, cultureel centrum met meerdere musea in Ascona.
 • Epper museum in Ascona.
 • Museo Casa Anatta, een museum over de geschiedenis van de Monte Vérita in Ascona.
 • Musea Lugano, overzicht van museums in Lugarno.
 • Chocoladeademuseum, een museum waar van allles te zien is over de geschiedenis en de productie van de bekende Zwitserse chocolade. Dit museum vinden we in Lugarno.
 • Museo Civico e Archeologico, een mooi archeologisch museum in het Visconti-kasteel in Locarno.
 • Museo Gottard Park , transportmuseum in Castelletto sopra Ticino. Hier zien we de verzameling voertuigen van Alfredo Gottardo bestaande uit auto’s, motoren, vliegtuigen en stoommachines. Leuk voor kinderen.
 • Europees Transport Museum (Museo Europeo dei Trasporti Ogliari) in Ranco, dit is een transportmuseum wat gaat over de geschiedenis van het vervoer vanaf het jaar1750, waarbij de nadruk ligt op treinen.
 • Paraplumuseum, een museum met een collectie van ruim 1500 verschillende paraplu’s en parasols, dit museum vinden we in Gignese.
 • Museo Etnografico e dello Strumento Musicale, in dit museum in Quarna Sotto kan men genieten van meer dan 300 verschillende blaasinstrumenten.
 • Museo del Paesaggio, een mooi museum met schilderkunst en gravuren uit Lombardije en Piemonte gevestigt in een paleis in Pallanza.
 • Museo dell ‘arte del Capello, het hoedenmuseum van Ghiffa wat is gevestigd in een oude hoedenfabriek.
 • Natuurlijk is deze museumlijst niet volledig en zijn er nog meer leuke en mooie musea te bekijken.

Tenslotte een bijzondere tip

Deze bijzondere tip gaat over de meest bijzondere plek bij het Lago Maggiore die men zeker niet mag missen. In het grootste wilde natuurgebied van Italië Parco Nazionale Val Grande gelegen net boven Verbania op plusminus 1000 meter vind men uitzichtspunt Belvedere vanwaar men een spectaculair uitzicht heeft op het Lago Maggiore, het Lago d’Orta, Lago di Monate, Lago di Varese en Lago di Mergozzo. Het uitzicht is hier werkelijk adembenemend.

Parkeer de auto aan de kant van de weg, trek de wandelschoenen aan en loop de goed begaanbare wandelweg (ongeveer een half uur) naar boven. De toegang tot het park is gratis en onderweg passeert men een leuk adres om heerlijk te lunchen.

This entry was posted in Lago Maggiore and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *