Stadswandeling Veszprem: Wandeling door de stad Veszprem in Hongarije

Een wandeling door de stad Veszprem, de belangrijkste bezienswaardigheden en restaurants in deze stad. Met routebeschrijving.

DSC01789

Stadswandeling Veszprem: Wandeling door de stad Veszprem in Hongarije

Vertrekpunt: bij Mac Donald Veszprém 

Routebeschrijving: men loopt over de parkeerplaats van Mac Donald verder naar beneden, bij het zebrapad tegenover de eerste winkelstraat steekt men over, na het oversteken gaat men linksaf na plusminus 50/100 meter steekt men via het zebrapad de weg over en gaat dan rechtsaf. Als men deze weg blijft volgen komt men op de burcht. We komen langs het voormalige marktplein van Hongarije, het Óváros tér. Op nummer 3 zien we het mooie pósahuis, dit pósahuis werd gebouwd voor de koopman Endre Pósa.

DSC01781

Het stadhuis van Veszprem

Steek de straat over voor het beste zicht op het huis. Het huis heeft strakke lijnen en als tegenstelling daarbij uitbundige decoraties zoals onder de daklijst twee cherubijnen. We lopen verder aan dezelfde kant en zien dan het stadhuis(városháza) wat in neoclassictische stijl is gebouwd. Oorspronkelijk deed dit gebouw dienst als kantoor voor de administratie van de kerk.

De burchtpoort en de burcht van Veszprem

We draaien met de weg mee omhoog en naderen de burchtpoort, op verschillende plaatsen heeft men tijdens de wandeling mooie uitzichten op de stad. De burchtpoort werd in 1938 gebouwd als replica van de oorspronkelijke burchtpoort, deze burchtpoort is tevens gebouwd als gedenkteken voor de omgekomen Hongaren tijdens de eerste wereldoorlog. Het is mogelijk om de erbij horende toren te beklimmen, in de burchtpoort bevind zich een museum. Na de burchtpoort staat aan de linkerkant de 48 meter hoge brandtoren die we(in het seizoen) gaan beklimmen als onderdeel van de wandeling. De tickets zijn bijgesloten. De wit met zwarte toren hebben we al in zicht gehad op onze weg hier naar toe. Vanaf de brandwachttoren heeft men een mooi uitzicht op de stad Veszprém. De toren laat ieder uur een mooie melodie horen. We wandelen de burcht op en genieten van de mooie gebouwen op nummer 12 aan de rechterkant zien we de piaristenkerk. Iets verder eveneens aan de rechterkant op nummer 16 zien we een mooi wit gebouw wat het aartsbisschoppelijk paleis is. Het werd ontworpen door Jakob Fellner in een  barokke bouwstijl. Zeven zalen zijn voor publiek toegankelijk waaronder een met fresco’s beschilderde eetzaal. Het aartsbisschoppelijk paleis bevat eveneens een bibliotheek met ongeveer 60.000 boeken en het archief van het aartsbisdom deze ruimte is op afspraak te bezichtigen. Aan de andere zijde van de straat zien we op nummer 29 het Dubniczayhuis wat dateert van 1751 en wat een deel van de oude burchtmuur omvat. In het Dubniczayhuis is kunst te bezichtigen van de in Zwitserland levende kunstverzamelaar Károly László. Ernaast op nummer 31 vinden we het Salesianum met het bezoekerscentrum van het Veszprémer aartsbisdom. Tevens is hier het koffiehuis Bona Ventura gevestigd waar men kan genieten van heerlijke koffie, thee of frisdrank met gebak . Aan deze kant van de straat vinden we naast het Salesianum de Franciscanenkerk die na een brand in 1909 werd herbouwd. De bouwstijl is gelijk aan die van de er schuin tegenoverliggende St. Michaëlskathedraal neoromaans. Midden op het plein staat de drievuldigheidszuil die in het jaar 1750 door een bisschop werd opgericht. We lopen iets verder tot we bij de St. Michaëlskathedraal komen die gevestigd is aan de rechterzijde van de straat. Vroeger stond hier een 11de eeuwse kerk die was opgericht door koning István de eerste koning van Hongarije. De kathedraal is herbouwd in het jaar 1908 in neoromaanse bouwstijl. De twee torens van de

DSC01786

St.Michaëlkathedraal in Veszprem en de Benedekheuvel

St.Michaëlkathedraal zijn zichtbepalend voor de stad Veszprém en vanaf vele plaatsen in de stad zichtbaar. We lopen verder naar het eind en passeren daarbij de gebouwen van de Pannon universiteit zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de straat, dit is een universiteit voor de zware industrie. Aan het eind van de burchtwijk kan men genieten van een prachtig uitzicht over de stad evenals van de standbeelden van koning István en koningin Gizella. De standbeelden van de koning en zijn echtgenote werden opgericht ter herdenking aan de 900ste sterfdag van koning István. We lopen terug en zien aan de rechterzijde op nummer 35 een museum over koningin Gizella de eerste koningin van Hongarije. We lopen langs de drievuldigheidszuil naar de overzijde van de straat waar we met trappen naar beneden gaan tot we bij de Benedek-heuvel komen die we oplopen tot bij het christusbeeld. We gaan terug tot de poort en verlaten de Benedek-heuvel door aan de linkerzijde de trappen af te gaan zodat we in het dal komen.

DSC01784

Het rivierdal in de stad Veszprem

We houden iets rechts aan en lopen een smal weggetje door met aan de rechterkant een geel huis op nummer 6 en aan de linkerkant een groen huis op nummer 8, we steken met het bruggetje het water over en gaan dan linksaf. We volgen het pad en genieten van het zicht op de burcht vanaf onderen. Aan het eind van het pad vinden we een leuke speeltuin voor jonge kinderen tot ongeveer 10/12 jaar, ook voor de allerkleinsten is er een kleine speeltuin. We gaan linksaf de weg op en blijven rechtdoor de weg volgen tot we bij de Margit romok ( Margaret ruïnes ) komen. We volgen het pad wat aan de rechterkant is gelegen en aan het eind hiervan gaan we met een bruggetje over het water en dan rechtsaf langs het Gizella-hotel-restaurant. We passeren het hotel aan onze rechterhand en steken de weg over, we gaan rechts verder en gaan met een brug over het water en gaan dan onmiddelijk linksaf het pad in. Blijf het pad volgen we gaan onderdoor het St.-Istvánviaduct, dit viaduct wat op zijn hoogste punt 50 meter is was in zijn bouwjaar 1938 een behoorlijke vooruitstrevende bouwkundige klus. Het ontwerp is van de Hongaarse architect Róbert Folly. Als men bovenop het viaduct staat of rijd heeft men een mooi uitzicht op het Betekintsdal, de Burchtwijk en de heuvels van de Bakony. We houden een 200/300 meter rechts aan, steken de weg over zien dan aan de rechterkant het Betekintshotel, we blijven rechtdoor het pad volgen en houden het water aan onze rechterzijde. Het Betekintsdal heeft een mooie thematische speeltuin voor kleine kinderen. Aan het eind van het pad gaan we rechts de weg op en gelijk weer rechts het pad langs het water op zodat het water weer aan onze rechterkant is. We lopen terug tot we linkaf kunnen naar de ruïnes van het Veszprémer nonnenklooster en de Jezuïtenkerk. In het kerkgebouw kan men een tentoonstelling bezichtigen en een munt slaan. Als we de kerk uitkomen gaan we rechts terug tot aan het water waarin veel vis te zien is en blijven het pad volgen tot we onderdoor een grijze poort gaan. Hier gaan we linksaf naar de straat, waar we rechtsaf gaan dit is de Veszprémvölgyi utca. We passeren het Betekintshotel en blijven rechtdoor lopen tot aan het eind van de Veszprémvolgyi utca. Hier gaan we rechtsaf we blijven steeds rechtdoor lopen gaan weer over het water en aan het eind van de straat weer rechtsaf. Als we deze straat tot het einde volgen zijn we terug in het centrum van de stad, we gaan dan rechtsaf tot aan het eerste zebrapad waar we oversteken. We lopen naar boven tot bij de volgende zebra (50 a 100 meter) en steken de weg over. Na het oversteken gaan we linksaf naar boven tot we bij ons beginpunt terug zijn de Mac Donald van Veszprém.

This entry was posted in Hongarije and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *