Waddeneiland Vlieland: alles over het eiland Vlieland en de bezienswaardigheden

Alle informatie over het Waddeneiland Vlieland, van bezienswaardigheden en alles wat op het eiland te doen is

Waddeneiland Vlieland

Waddeneiland Vlieland: alles over het eiland Vlieland en de bezienswaardigheden

Het waddeneiland Vlieland behoord tot de gemeente Vlieland en tot de provincie Friesland. Zuidelijk van het waddeneiland Vlieland ligt het eiland Texel en oostelijk Terschelling. Vlieland telt 1097 inwoners (per 1 Januari 2014, bron cbs). De meeste inwoners (ongeveer 1070) wonen in het enige dorp van het eiland namelijk in Oost-Vlieland. Na Schiermonnikoog is Vlieland de tweede dunstbevolkte gemeente van Nederland met 28 inwoners per vierkante kilometer.

De geschiedenis van het Waddeneiland Vlieland

Een watersnood in het jaar 1287 bewerkstelligde dat Vlieland evenals Texel gescheiden werd van het vasteland van Friesland. Dit feit maakt onderdeel uit van de vorming van de Waddenzee. Het noordelijkste deel van Texel te weten Eierland maakte eerst deel uit van Vlieland. Door het ontstaan van het Eierlandse Gat is dit veranderd en werden ze van elkaar gescheiden. Veranderingen in zeestromen zijn er de oorzaak van dat Vlieland aan de westkant steeds verder erodeerd.

Het eiland Vlieland had vroeger twee dorpen namelijk: Oost-Vlieland (Osteynde) en West-Vlieland (Westeynde). West-Vlieland heeft zoveel te leiden gehad door overstromingen dat men in het jaar 1736 het dorp heeft ontruimd na vele pogingen tot wederopbouw. Tot 1942 behoorde Vlieland tot de provincie Noord-Holland, dit werd door de Duitsers veranderd en nooit meer teruggedraaid. Sinds 1942 behoort het waddeneiland Vlieland tot de provincie Friesland. Tot 1942 kwam de post op het eiland aan via Texel, het Posthuys aan de westkant van het eiland herinnert daar nog aan. Het oorspronkelijke dialect van Vlieland heeft veel overeenkomsten met de Noord-Hollandse en Texelse spraak.

De bezienswaardigheden op Waddeneiland Vlieland

Op Vlieland zijn de belangrijkste bezienswaardigheden naast de zeer mooie natuur een aantal rijksmonumenten, oorlogsmonumenten en kunstwerken.

Vuurtoren en Vuurduin Vlieland

De vuurtoren van Vlieland draagt de naam Vuurduin en is gelegen boven op de Vuurboetsduin. De vuurtoren is 9,5 meter hoog, maar doordat de vuurtoren is gelegen op 42 meter hoogte schijnt het licht op 51,5 meter boven de zeespiegel. Vanaf 1909 doet de vuurtoren dienst op Vlieland voor die tijd had de vuurtoren als standplaats IJmuiden. In 1929 heeft men naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd, en in 1986 is de koepel helemaal vernieuwd. De vuurtoren werkt geheel automatisch, maar staat open voor bijvoorbeeld trouwerijen en voor toerisme.

Economie en Toerisme Vlieland

De voornaamste bron van inkomsten en de grootste werkverschaffer voor de Vlielandse economie is het toerisme.Vlieland heeft naast rust en een mooie natuur de vakantieganger 20 kilometer strand, 26 kilometer aan fietspaden, twee kampeerterreinen te weten Stortemelk en Langepaal, plusminus 15 hotels en honderden vakantiehuizen te bieden.

Vlieland vervoer en openbaar vervoer

Het waddeneiland Vlieland is voor toeristen niet toegankelijk met een motorvoertuig.Voor werkverkeer is een tijdelijke ontheffing hiervan mogelijk en bewoners van het eiland kunnen bij de gemeente een B-ontheffing voor motorvoertuigen aanvragen. Vervoer is op het eiland mogelijk met de enige buslijn 110 die onderhouden wordt door TCR Vlieland. Rederij Doeksen onderhoudt een veerverbinding tussen Harlingen, Terschelling en Oost-Vlieland. Door rederij de Vriendschap wordt in de zomermaanden een veerdienst onderhouden speciaal voor wandelaars en fietsers tussen De Cocksdorp op Texel en de Vliehors gelegen aan de zuidkant van Vlieland. Het speciale vrachtvoertuig de Vliehors Express zorgt voor het verdere vervoer vanaf de Vliehors.

De haven van Vlieland

De jachthaven van Vlieland, die is gelegen aan de zuidkant van het eiland, plusminus 800 meter verwijderd van het dorp Oost-Vlieland is 1 van de 17 waddenhavens. Gedurende het gehele jaar heeft de jachthaven plaats voor ongeveer 300 boten. Ook bij laag water is de jachthaven goed bereikbaar. Plaatselijke – en weersomstandigheden maken het moeilijk om zeilend de haven in te komen of te vertrekken. In de zomer is het noodzakelijk al zeer vroeg een ligplaats te zoeken daar de haven anders vaak al vol is. Alternatieven als de haven vol is zijn droogvallen voor het dorp, droogvallen bij een beschutte plaat achter de Richel of doorvaren naar Terschelling. Terschelling is bij een gunstig tij in 1,5 a 2 uur zeilen te bereiken. Charterschepen kunnen afmeren in de werkhaven en voor de veerdienst is een aparte aanlegsteiger bij het dorp.

Wifi op Vlieland 2013

Om een bezoek aan het eiland voor toeristen nog aantrekkelijker te maken is vanaf het voorjaar van 2013 op het gehele bewoonde gedeelte van het eiland en in gedeelten die een zichtlijn hebben met de vuurtoren Wifi beschikbaar.

Meer info over de Waddeneilanden :

De Waddeneilanden
Waddeneiland Texel
Waddeneiland Vlieland
Waddeneiland Terschelling
Waddeneiland Ameland

This entry was posted in Nederland, Waddeneiland Vlieland and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *