Wandelen in Nederland: wandelen bij kastelen en buitenplaatsen

Wandelen in Nederland! Wandelen bij kastelen en mooie buitenplaatsen, Paleis ’t Loo,  en nog tien andere kastelen en buitenplaatsen in Nederland.

Wandelen in Nederland

Wandelen in Nederland: wandelen bij kastelen en buitenplaatsen

Paleis ´t Loo, Huis Zypendaal, Kasteel Het Nijenhuis, Kasteel Aerwinkel, Kasteel Geldrop, Paleis Soestdijk, Landgoed Rosendael, Landgoed Stania State, Menkemaborg en Kasteel Sypesteyn.

Wandelen in Nederland Paleis ’t Loo 

Het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo werd in het jaar 1684 gekocht door stadhouder Willem III (de achterkleinzoon van Willem van Oranje). Er naast werd een jachtverblijf gebouwd dat na verloop van tijd uitgroeide tot paleis. Paleis ’t Loo in Apeldoorn werd tussen de jaren 1686 tot 1975 gebruikt als zomerresidentie van stadhouders en koningen. Ook voor onze oud-koningin Juliana was Paleis ’t Loo haar meest geliefde zomerverblijf.

De tuin van Paleis ’t Loo 

De tuin van het paleis is opgezet in zeventiende-eeuwse symmetrische stijl en in alle seizoenen erg de moeite waard voor wandelaars en liefhebbers van tuinieren. Er zijn veel zeldzame bloemen en planten te zien, soorten die vele jaren geleden door de West-Indische en Oost-Indische Compagnieën voor Willem III en zijn vrouw Mary II zijn meegebracht uit verre oorden. De tuin van het paleis is omgeven door het paleispark met zijn uitgestrekte bossen en heidevelden, een gebied van in totaal meer dan tienduizend hectare. Ook het museum in Paleis ’t Loo is een bezoek zeker waard.

Paleis ’t Loo entree, openingstijden en bijzonderheden 

 • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Entree: volwassenen € 14,50, kinderen van 4 tot en met 17 jaar € 5,00.
 • Eet – en drinkgelegenheden: het paleis heeft een restaurant met zomerterras en een grand cafè. Het grand cafè is in de winter gesloten.
 • Huisdieren: honden zijn niet toegestaan, uitgezonderd hulphonden en blindegeleidehonden.

Wandelen in Nederland – Huis Zypendaal 

Huis Zypendaal vinden we in Arnhem waar het in de jaren 1762-1764 werd gebouwd voor een regentenfamilie uit Arnhem die het huis tot 1926 hebben bewoond. In Juli en Augustus zijn rondleidingen in het huis mogelijk.

Park Huis Zypendaal 

In het park behorend bij Huis Zypendaal kan men heerlijk wandelen, rusten op één van de banken, picknicken en genieten van de rust en de natuur. Een wandelroute kan men downloaden via de website www.mooigelderland.nl

Huis Zypendaal entree, openingstijden en bijzonderheden

Openingstijden: Huis Zypendaal kan men alleen in de maanden Juli en Augustus bezoeken van zondag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00. Rondleidingen onder leiding van een gids vinden plaats om 11.30, 13.00, 14.30 en de laatste om 16.00. Het park is het gehele jaar door gratis toegankelijk.

 • Entree: € 6,00 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen tot en met 12 jaar
 • Eten en drinken: in het huis of park is geen eet-en drinkgelegenheid.
 • Huisdieren: honden alleen toegestaan in het park.

Tip: de 10 kilometer lange tocht over Arnhemse landgoederen ( NS-wandeltocht Warnsborn) met als beginpunt station Arnhem en als eindpunt Oosterbeek is ook een echte aanrader. Men gaat door de parken Sonsbeek, Zypendaal naar landgoed Warnsborn.

Wandelen in Nederland – Kasteel Het Nijenhuis 

Dichtbij Zwolle gelegen vinden we het prachtige landgoed Kasteel Het Nijenhuis. In het kasteel wordt een gedeelte van de collectie van museum de Fundatie in Zwolle getoond.

Tuin Het Nijenhuis 

In de vierenhalf hectare grote siertuin behorend bij het landgoed Het Nijenhuis, is een beeldentuin met ruim 75 beelden te bekijken. De collectie is afkomstig van museum de Fundatie uit Zwolle, museum Beelden aan Zee uit Scheveningen en de provincie Overijssel. Verder kan men rondwandelen in het bijbehorende bosgebied.

Het Nijenhuis openingstijden, entree en bijzonderheden 

 • Van November tot Februari: van donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00. In de kerstvakantie gelden ruimere openingstijden.
 • Van Maart tot Oktober: van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00.
 • Entree: € 9,00 voor kasteel en beeldentuin
 • Eten en drinken: in Hannema’s Museumcafe kan men genieten van wat lekkers met zicht op de beeldentuin. Men kan hier ook een geheel verzorgde picknickmand reserveren die men in de beeldentuin of het bosgebied lekker leeg kan eten.
 • Huisdieren: honden zijn niet toegestaan.

Wandelen in Nederland – Kasteel Aerwinkel 

Temidden van een zeer mooi aangelegde Engelse landschapstuin vinden we in het Limburgse Posterholt het uit 1854 daterende kasteeltje Aerwinkel. Het kasteeltje is gebouwd in opdracht van de familie Geradts in neogotische stijl.

Tuin Kasteel Aerwinkel 

In de tuin zeer veel mooie oude bomen zoals beuken, eiken en esdoorns. Later zijn hier magnolia’s, rodondendrons, hortensia’s en meerdere bijzondere bomen en struiken bijgekomen. Aangrenzend aan de tuin vinden we het Munnichsbos met zeer vele wandel- en fietsmogelijkheden.

Kasteel Aerwinkel openingstijden, entree en bijzonderheden 

Op afspraak zijn op kasteel Aerwinkel vele mogelijkheden voor bijvoorbeeld: feestjes, vergaderingen, trouwerijen, high tea, rondleidingen, uitvaartdiensten eventueel met koffietafel en overnachtingen. De theetuin bij de boerderij achter het kasteel is geopend van 1 April tot 1 November op vrijdag- zaterdag en zondagmiddag. Huisdieren: honden zijn niet toegestaan.

Wandelen in Nederland – Kasteel Geldrop 

Het Engelse landschapspark dat bij het 140 jarige landgoed Kasteel Geldrop in Brabant hoort, is verbonden met de ernaast gelegen natuurgebieden Husterbroek en Collse Zeggen. Maakt men in de vroege morgen of in de schemertijd gebruik van de verscheidene wandel- en/of fietsroutes dan is de kans dat men wild tegenkomt vrij groot. In de bloementuin Baron z’n Hof kan men genieten van vele mooie en bijzondere bloemen en planten. Op zondagmiddag kan men de bibliotheek in het kasteel bezoeken als men meer wil weten over de geschiedenis van het kasteel en de omgeving.

Openingstijden, entree en bijzonderheden Kasteel Geldrop

 • Het kasteel kan men iedere zondag (uitgezonderd feestdagen) bezichtigen tussen 14.00 en 17.00 en in de maanden Juli en Augustus van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00. In het park kan men dagelijks wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang. Bloementuin Baron z’n Hof is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00.
 • Kinderboerderij van maandag tot vrijdag geopend tussen 10.00 en 17.00 in het weekeind van 11.00 tot 17.00.
 • Entree: alle bovenstaande activiteiten zijn gratis. Nog verschillende andere activiteiten tegen betaling en vaak op afspraak mogelijk.
 • Eten en drinken: bij Lunchroom Taveerne kan men van 1 Maart tot en met 31 Oktober van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 terecht voor een heerlijke lunch of een lekkere high tea. Tussen 1 November en 28 Februari is de lunchroom enkel op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 geopend.
 • Huisdieren: honden niet toegestaan.

Wandelen in Nederland – Paleis Soestdijk 

Cornelis de Graeff, oud-burgemeester van Amsterdam liet rond het jaar 1650 een buitenverblijf bouwen wat de naam kreeg: de Hofstede aan Zoestdijck.  Later werd het paleis door het Nederlandse volk cadeau gegeven aan Willem Frederik Lodewijk van Oranje-Nassau (de latere koning Willem II). Paleis Soestdijk werd door koningin Emma tot aan haar dood in het jaar 1934 gebruikt als zomerverblijf. Daarna werd het verbouwd en diende het als woonverblijf voor haar dochter Juliana met haar man Bernhard. Als men een bezoek brengt aan het paleis zal men een indruk krijgen van de levens van dit koningspaar. Ieder half uur zijn er gratis instaprondleidingen door het paleis. Een lekker bakje koffie of thee in de mooie oranjerie hoort bij een bezoek aan Paleis Soestdijk evenals een wandeling door het bij het kasteel horende park.

Paleis Soestdijk openingstijden, entree en bijzonderheden 

 • Openingstijden: het paleis is geopend van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00.
 • Het park is geopend van vrijdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.30.
 • De oranjerie is open van vrijdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00.
 • In vakantie ’s gelden vaak ruimere openingstijden.
 • Entree: voor volwassene € 13,50 (paleis en park) voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar € 10,00 voor paleis en park.
 • Eten en drinken: mogelijk in de oranjerie
 • Huisdieren: alleen blindengeleidehonden toegestaan in paleis en park.

Wandelen in Nederland – Landgoed Rosendael 

Landgoed Rosendael bij Rozendaal getuigt van een verfijnde tuinaanleg al sinds de zeventiende eeuw. De schelpengalerij, bedriegertjes en de theekoepel zijn ontworpen door de 18de eeuwse tuinarchitect Daniel Marot. Op de website www.mooigelderland.nl is een wandelroute te downloaden.

Landgoed Rosendael openingstijden, entree en bijzonderheden 

 • Openingstijden: van 1 April tot 1 November van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00. In de winter is Landgoed Rosendael enkel opengesteld voor donateurs en inwoners van de gemeente Rozendaal.
 • Entree: volwassene €9,50 (enkel park €5,00) kinderen tot en met 12 jaar € 5,25 (enkel park € 3,00).
 • Eten en drinken: het landgoed bevat een mooie oranjerie met een groot terras vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de rozentuin.
 • Huisdieren: honden zijn aangelijnd toegestaan in de tuin.

Wandelen in Nederland – Landgoed Stania State 

In Oentsjkerk in de provincie Friesland op dertien kilometer van de provinciehoofdstad Leeuwarden vinden we het negentiende eeuwse Landgoed Stania State. In het park wisselen slingerpaadjes, waterpartijen, bosjes, weilanden en mooie,statige lanen elkaar af. Het landgoed is vrij toegankelijk en verdekt opgesteld tussen de bomen ligt brasserie Stania State. In de nabijgelegen bossen Griekenland en Turkije kan ook heerlijk worden gewandeld en genoten van de verschillende vogelsoorten zoals de sijsjes, de ransuilen en de goudhaantjes.

Landgoed Stania State openingstijden, entree en bijzonderheden 

 • Openingstijden: het park is altijd toegankelijk, de brasserie is van vrijdag tot en met zondag het gehele jaar door geopend. Vrijdag vanaf 12.00, zaterdag vanaf 11.00 en zondag vanaf 10.00.
 • Entree: het park is gratis toegankelijk
 • Eten en drinken: bij Brasserie Stania State kan men terecht voor lunch of high tea, en na reservatie ook voor eten a la carte.
 • Huisdieren: honden zijn zowel op het landgoed als in de brasserie aangelijnd toegestaan.

Wandelen in Nederland – de Menkemaborg 

Het landhuis de Menkemaborg wat we vinden bij Uithuizen in de provincie Groningen is ingericht als museum met mooie meubels, veel zilver, porselein en koper en portretten uit zowel de zeventiende- als de achttiende eeuw. Verschillende bekende wandelpaden en wandelroutes voeren over het terrein van het landgoed zoals bijvoorbeeld het Jacobspad, het Wad en Wierdenpad en de wandelknooppuntroute. Ook is er een eigen wandelroute van plusminus 8 kilometer ontwikkeld door de mooie historische tuin en het Groningse landschap.

De Menkemaborg openingstijden, entree en bijzonderheden 

 • Openingstijden: maart tot en met juni van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 in juli en augustus elke dag van 10.00 tot 17.00, in september weer enkel van dinsdag tot en met zondag geopend en van oktober tot en met december ook van dinsdag tot en met zondag maar dan zijn borg en tuin slechts geopend tot 16.00.
 • Entree: voor volwassenen € 6,00 voor borg en tuin en € 4,00 voor alleen de tuin,
 • kinderen van 6 tot en met 12 jaar € 2,00 voor borg en tuin en € 1,50 voor alleen de tuin.
 • Eten en drinken: restaurant Het Schathoes
 • Huisdieren: honden niet toegestaan in het museum, aangelijnd wel in de tuin en in het restaurant.

Wandelen in Nederland – Kasteel Sypesteyn 

Kasteel Sypesteyn omringd door mooie tuinen en grachten en is gebouwd door jonkheer Catharinus Henricus Cornelis Ascanius van Sypesteyn. Het kasteel dateerd uit het begin van de vorige eeuw. Het park bevat onder andere een slottuin, een doolhof en een boomgaard die door hagen, grachten en mooie hekken van elkaar zijn gescheiden.

Kasteel Sypesteyn openingstijden, entree en bijzonderheden 

 • Openingstijden: in maart op zaterdag en zondag van 10.30 tot en met 17.30
 • in april tot en met oktober van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot en met 17.30.
 • Entree: 16 jaar en ouder € 8,00 voor museum en tuin, kinderen van 8 tot en met 15 jaar betalen € 4,00. Vanaf 8 jaar betaald men enkel voor de tuin € 2,50.
 • Eten en drinken: groot terras met catering.
 • Huisdieren: honden zijn niet toegestaan.

P.S.: ook als het niet staat vermeld worden hulphonden en blindegeleidehonden meestal wel toegelaten in borg, kasteel, paleis, museum, restaurant, tuin en park. Vraag dit na voor vertrek om teleurstelling te voorkomen.

This entry was posted in Wandelen in Nederland and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *